Sampanie/ Spumante

Pentru un eveniment special trebuie aleasă o băutură pe măsura ocaziei, cum este șampania sau vinul spumant. Însă mulți oameni se confruntă cu problema alegerii: „Ce să cumpăr?”Pentru a putea alege exact ceea ce îți dorești, trebuie să cunoști, mai întâi, diferența dintre cele două tipuri de băuturi și numai așa îți vei da seama care este mai apropiată de gustul tău.

Nu toate vinurile spumante sunt șampanii. Pentru ca un vin să devină spumant este nevoie să treacă prin două fermentații. Așadar, prima fermentare este asemănătoare cu cea a vinului obișnuit, iar a doua constă în reținerea dioxidului de carbon de către băutură. Pentru a doua fermentare, vinul este supus unei presiuni care ajunge până la șase bari și, din acest motiv, este necesar ca îmbutelierea să se facă în sticle foarte rezistente. De asemenea, cea de-a doua fermentare a vinului se poate realiza prin mai multe etape.

Șampania este acea băutură care provine doar din regiunea Champagne, din nordul Franței, creată din soiuri de struguri crescute în acea zona: chardonnay (albi) și pinot noir (negri). De asemenea, șampania are cunoscuta ei aciditate, fiind produsă urmând rețeta tradițională a Champenoise (adică cea de-a doua fermentație se face în sticlă, ceea ce înseamnă o vechime de cel puțin 3 ani, pentru că altfel nu este destul de aromată).

Un alt element care trebuie luat în calcul pentru diferențierea celor două băuturi este prețul. Acesta variază în funcție de trei factori:

-„Câtă muncă s-a depus în prepararea vinului?”

-„Cât de valoros și cunoscut este solul în care au crescut strugurii?”

-„Câte sticle au fost fabricate?”

Nu există o tipologie după care să alegi băutura perfectă. Tot ce îți putem spune este să alegi ceea ce îți place, dintr-o varietate de șampanii și de vinuri spumante.

Sampanie/ Spumante
Show Filters

Afișez 1 - 16 din 48 de rezultate

Afișez 1 - 16 din 48 de rezultate